Nivå på hyran

När man ska hyra lägenhet handlar det också mycket om kostnader. Vill man ha en större lägenhet ökar oftast hyran, medan hyran i sin tur minskar om det är en mindre lägenhet. En lägenhet kan också öka i pris om den är nyrenoverad och har den allra senaste köksutrustningen. Därför är det viktigt att man som hyresgäst försäkrar sig om att man har råd att hyra lägenheten på lång sikt och att man får hyra till ett bra pris. Således handlar denna artikel om hur man som hyresgäst bör tänka när det kommer till hyra.

Nivån på hyran

Vad man ska betala i hyra för en en lägenhet eller bostad regleras i Hyreslagen om man bor i en hyresrätt och Lagen om uthyrning av egen bostad om man hyr en bostadsrätt, ägarlägenhet eller en villa.

Det viktigaste man bör tänka på är att hyran bör vara på rätt nivå, det vill säga inte för mycket eller för lite. Ett effektivt sätt att kolla upp detta är genom att jämföra med andra lägenheter i området med liknande inredning och storlek exempelvis. Hyran ska således inte vara påtagligt högre än vad den är för liknande lägenheter.

Rör det sig om en hyresrätt får den som hyr ut i sin tur inte ta högre hyra än den som redan avtalats om i föregående kontrakt. Viktigt att tillägga är dock att om en hyresrätt hyrs ut möblerad kan ett pålägg godkännas beroende på möblerna som medföljer i uthyrningen. Detta pålägg brukar generellt sett ligga runt 10-15 procent av månadshyran.

Är man rädd att man betalar för mycket i hyra kan man generellt sett vända sig till vad som kallas hyresnämnden. Dit kan man anmäla sin hyresvärd oavsett om man är ett företag eller privatperson. Således kan hyresnämnden hjälpa till att få ner hyran eller ställa hyresvärden inför rätta.