Köpa lägenhet

Det kan ju vara så att man har haft Fru Fortuna på sin sida och kammat hem en storvinst hos Mr Green och tänker att nu är det minsann dags att köpa sig en lägenhet. Att hyra fungerar hur bra som helst om man trivs med sina grannar och fastighetsbolag. För att gå ett steg längre kan man faktiskt att köpa sig en lägenhet som kanske passar bättre i smaken. Om inte annat så får man som ägare göra egna ändringar i lägenheten jämfört med att hyra en.

Det finns då vissa saker som man bör tänka på om man vill investera sina vinstpengar eller pengar som har lånats i en bostadsrättslägenhet och några av dessa är:

Låna pengar

För de som behöver låna pengar till lägenhet går det att låna upp till 85 % av vad bostaden är värd, resten av pengarna får man fixa på annat håll. Numera finns det nya amorteringskrav som har blivit hårdare, så ha det i åtanke.

Gå på visningar

Att gå visningar ger en inblick på hur bostadsmarknaden ser ut för tillfället. Se till att ha söndagarna och måndagskvällarna lediga, eftersom det är de vanligaste dagarna som lägenhetsvisningarna hålls. Genom att man strukturerar upp sina visningar och är förberedd med att ha med block och penna, är det en bra början.

Glöm inte ta bilder och anteckna allt som är av intresse, så som bland annat om det finns hiss, om det är lyhört, antal rum. Något som man alltid bör ha i bakhuvudet är att det alltid finns något negativt med alla lägenheter, men förhoppningsvis överväger de positiva sakerna.

Reflektera

Efter visningarna kan det vara bra att sätta sig ner en stund för att reflekterar över det man har sett på visningarna. Sålla bort sådant som kan ha gjort att man känner sig förälskad i lägenheten, exempelvis att det har funnits vackra blombuketter och tända doftljus, allt för att köpare ska känna sig lockade. För att sedan tänka på positiva och negativa sakerna, utgå från dessa för att fatta ett beslut.