Gå på visning

När man väl hittat en lägenhet finns flera steg som man som klient bör tänka på. I denna artikel kommer dessa steg att listas och vad man bör vara medveten om.

==Bekanta dig med lägenheten och hyresvärden==
Det första man ska göra när man hittat en lägenhet som man gillar är att kontakta hyresvärden för att kunna boka in en visning av boendet så att man får möjligheten att se hur den ser ut. Ofta är det så att lägenheten inte alltid ser ut som den gör på nätet och då är det viktigt att åka och kolla på den så att man inte blir missnöjd när man ska flytta in.

Det är också viktigt att man som potentiell hyresgäst får se skicket på lägenheten för att kunna bedöma den. En del har inga problem med några sprickor i taklister och ett utslitet badkar, medans det för andra skulle vara en mardröm. Således är det viktiga att man på visningen tar in sådant som inte kan tas in på bilder, det vill säga ljud, dofter och ljus.

Det är också viktigt att man får ett gott intryck av sin framtida hyresvärd, är det en person som är otrevlig och arg eller som verkar vilja luras är det något som man ofta brukar vilja hålla sig borta ifrån då det kan leda till mer trubbel. Man bör också ta personuppgifter från hyresvärden för att försäkra sig om att denne är vem den påstår sig vara om det är en privatperson, alternativt få se bevis om ägande av lägenheten. Detta då det bland annat i USA är mycket populärt att lura människor att flytta in i hus som man själv inte äger, vilket i sin tur förstör familjers ekonomier och relationer.

I sin tur är det också smart att man har tagit fram uppgifter som kan vara bra att ha för hyresvärden vid visningen om det är så att man vill gå vidare och hyra lägenheten. Bland annat personuppgifter, kontaktuppgifter och bevis om inkomst så att hyresvärden kan försäkra sig om att man kommer kunna betala hyran.