Hyresvärdens uppsägningsrättigheter

När man hyr en lägenhet bör man vara medveten om att hyresvärden innehar vissa rättigheter att säga upp hyresgästen från att hyra lägenheten. Ofta är detta fallet när man inte har möjlighet att betala sin hyra eller betett sig oanständigt. Det handlar ofta om att hyresgäster hamnat i spelberoende eller spelmissbruk där denne också förlorar jobbet. Detta gör att man istället för att jobba sitter hemma och spelar på olika typer av casinon eller på hästar eller fotboll. Således är spelmissbruk och spelberoende ett av de större problemen som gör att personer förlorar sina jobb och blir vräkta. Därför är det också bra att man har koll på hyresvärdens rättigheter att säga upp kontrakt.

Rättigheterna för en hyresvärd

Som hyresvärd har man rätt att säga upp avtal. Ofta handlar det om avtal som är på obestämd eller bestämd tid vilket innebär att ett slutdatum finns. När det gäller obestämt tid upphör ett hyresavtal att gälla till månadsskiftet som inträffar efter tre månader från det att uppsägningen gjordes. Generellt sett när det gäller hyresavtal som har bestämt slutdatum så har hyresgästen rätt att stanna längre än tre månader. Detta är viktigt att ha i åtanke om man själv vet att man har tendenser för spelmissbruk eller om man har bekanta med det. För om inte detta tas i beaktning med spelmissbrukare kan det göra att människor hamnar på gatan istället för att få bo kvar i sin lägenhet. Självklart finns bra statliga program vilka kan hjälpa personer med spelberoende från att hamna på gatan genom att antingen betala för hyran eller sätta dessa personer i ett boende för spelberoende.

En uppsägning av kontraktet kan också ske i förtid av hyresgästen, oftast rör det sig då om allvarliga fel eller brister i bostaden. I dessa frågor bör dock experter tas in då det är en komplicerad process.